Spotify eller Apple Music?

I det forrige innlegget skrev jeg om mine tanker rundt digitalisering av musikkbransjen. Jeg refererte til musikktjenester som blant annet Spotify og Apple Music. Begge disse tjenestene tilbyr streaming av musikk mot et fast månedsbeløp. Selv bruker jeg begge deler til en viss grad da jeg syns at de utfyller hverandre. I dette innlegget kommer jeg til å forklare hvilke mangler de etter min mening har, samt hva det er jeg setter pris på ved hver av de. Jeg kommer til å bruke Arne Krokan sitt bok “Det friksjonsfrie samfunnet” som informasjonskilde og støtte.

Spotify

Denne tjenesten bruker jeg veldig mye i salongen min. Målet med musikken jeg bruker i jobb sammenheng er å få kundene mine til å slappe av ved å skape en bestemt stemning. Spotify har et svært brukervennlig design som gjør det lett å sette sammen egne spillelister. I tillegg til dette er Spotify koblet opp mot Facebook og man har mulighet til å følge med på spillelistene til både de man kjenner og fremmede. Ved å følge en annen person eller den andres enkelte spilleliste får man mulighet til å oppleve alle oppdateringer og endringer som blir utført. Man har også mulighet til å skrive meldinger og dele låter med andre.

Spotify tilbyr også et stort utvalg av ferdigstilte spillelister i forskjellige sjangere. Det har i tillegg kommet en ny tjeneste som heter Discover Weekly. Discover Weekly er en spilleliste på ca 30 låter som er basert på musikk du hører mest på. Arne Krokan beskriver den som “ny infrastruktur for sosial samhandling”. Han skriver:

“Dette skjer fordi plattformene og de digitale tjenestene gjør omfattende bruk av ulike datainnsamlingsteknologier. Der overvåkes hva du bruker din datamaskin til eller mobiltelefon til, og denne informasjonen benyttes til å skreddersy tjenestetilbud de mener vil være av interesse for deg. Deres forretningsmodell er å samle informasjon om brukerne på en slik måte at den kan brukes til å skreddersy tilbud som er så gode at vi vil ønske å vite om dem.”

Arne Krokan, “Det friksjonsfrie samfunnet”, side 21

Denne tjenesten som skreddersyr spillelister for meg hver uke, benytter jeg meg svært mye av, og syns at algoritmen brukt for å sette sammen spillelistene har Spotify virkelig lyktes med. Jeg pleier å lytte gjennom alle låtene først. Så plukker jeg ut de jeg likte best og setter de sammen til nye spillelister, eller legger favorittene til de allerede eksisterende spillelistene mine. Variasjonen i utvalget av spillelister hos Spotify er med andre ord enorm og dette setter jeg stor pris på.

En annen tjeneste Spotify tilbyr er informasjon om artisten man hører på. Du kan gå inn på det albumet låten er hentet fra, diskografien til artisten, samt hans eller hennes biografi. Jeg har oppdaget mange gode artister via spillelistene til Spotify og når det skjer liker jeg å vite litt om bakgrunnen til artisten jeg hører på.

 

Spotify logo

 

Når det kommer til bruk av Spotify på PC så syns jeg at brukervennligheten svikter her og trekker den generelle opplevelsen av tjenesten ned betraktelig. Menyen er vanskelig å navigere i og er ikke på langt nær så oversiktlig som på applikasjonen.

Spotify har i tillegg hatt en del problemer med artister som boikotter strømmetjenester, blant disse er Taylor Swift. Natalie Eriksen skriver om dette temaet i blogginnlegget sitt her. Mens enkelte andre artister, som for eksempel Beyonce og Prince, valgte å knytte seg til et konkurrerende streaming tjeneste – Tidal. Dette har ført til at utvalget av artister på Spotify er dessverre nokså begrenset.

 

Apple Music

Apple har et veldig godt utvalg av artister og musikk generelt. Hit kommer jeg om jeg ikke klarer å finne låtene jeg er ute etter på Spotify. Siden jeg ikke har et abonnement hos Apple Music pleier jeg heller å kjøpe de låtene jeg liker aller mest. Når det er sagt så har jeg gitt Apple Music en sjanse og prøvde abonnementet i én måned. Enten var ulempene ved bruken av denne for mye for tålmodigheten min eller så er jeg bare for vant med Spotify, men det ble ved denne ene måneden.

Apple Music appen finner man standard på iPhone og dette gjør tilgangen til tjenesten lettere. Selskapet generelt er veldig god på å senke transaksjonskostnader og gjøre Apple produkter lette å bruke. Noe som fører til at kjøp av musikken via denne tjenesten foregår ganske plettfritt etter min mening. Men det er selvfølgelig alltid noe som kan forbedres.

 

Apple Music logo

 

 

Som nevnt i det forrige innlegget her på bloggen, erstattet Apple Music iTunes med varierende suksess etter min mening. Appen er ikke spesielt oversiktlig og menyen oppleves som rotete og vanskelig å navigere. Ikke har Apple Music den samme muligheten til å skape kontakt med andre heller. I tillegg savner jeg informasjon om artistene jeg lytter til.

Hva skjer så når begge disse strømming tjenestene svikter?

Personlig har jeg et veldig variert musikksmak. Jeg liker for eksempel å høre på (blant andre ting) japansk rock og pop, samt koreansk RnB og hip-hop. Popkulturen fra Korea har tatt verden med storm for noen år siden når Psy med hit-låten sin “Gangnam style” kunne høres fra de fleste utesteder hver lørdag kveld. Både Spotify og Apple Music har fulgt med på denne utviklingen og man nå kan streame koreanske hits hos begge. Mens Japansk musikk fortsetter å være relativt vanskelig å få tak i. Og da vender man seg mot sider som tilbyr P2P tjenester.

Screenshot

 

Med et enkelt Google søk får man tilgang til 238 millioner (!) resultater. Side på side gir deg mulighet til å konvertere en uskyldig YouTube musikkvideo til en mp3 fil som du enkelt kan laste ned. Selv om dette ikke er fullstendig ulovlig, må enkelte regler fortsatt følges.

Er dette en form for desruptive tjenester som Arne Krokan skriver om i boken sin “Det friksjonsfrie samfunn” (s.15)?

Kommer denne teknologien til å true salget av låter hos iTunes?

Eller blir denne tjenesten sett på som “Napster version 2.0”?

En slags P2P og dermed avskaffet som noe ulovlig?

Det gjenstår å se.

2 thoughts on “Spotify eller Apple Music?

 1. Annsofi Klevfoss

  Veldig bra innlegg spør du meg! Jeg har aldri prøvd ut Apple Music selv, og har dermed ikke tenkt på å vurdere Spotify ut i fra noe annet. Jeg bruker Spotify av gammel vane etter at jeg bare fulgte strømmen tror jeg. Syns det er fint at du belyser de mindre brukervennlige sidene ved tjenesten, for jeg har aldri tenkt på dette selv før nå. Mulig jeg har gått glipp av mye bra lokal musikk ved å utelukkende bruke Spotify, så jeg skal absolutt teste ut andre tjenester fremover.

   
  Reply
  1. Anna Edvardsen

   Takk! 🙂
   Syns Spotify er flinkere på å koble inn mindre kjente artister. Det savnet jeg hos Apple Music. Ikke var det noe info om artisten heller. Etter å ha prøvd begge deler sverger jeg til Spotify 🙂

    
   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *