DIGITALISERING AV MUSIKK INDUSTRIEN

I den forrige forelesningen i digital markedsføring snakket Arne Krokan blant annet om musikk industrien. Endringene som har skjedd i løpet av de siste 130 årene har vært enorme! Verden gikk fra å utelukkende spille instrumenter til å ha musikk på telefonene sine i form av MP3 filer. Jeg har alltid vært ekstremt interessert i musikk og valgte derfor å skrive om de endringene jeg selv har opplevd.

Historien

Jeg har alltid lekt mye med vinyl samlingen til foreldrene mine når jeg var liten. Italiensk, tysk, svensk, engelsk pop og rock, jeg likte alt. I tillegg til vinylplater hadde vi også en bånd spiller som er den tidlige versjonen av en kassettspiller. Der hadde man 2 store skiver med bånd imellom som jeg ikke fikk lov å tulle med. Konstruksjonen var skjør – båndet kunne lett henge seg fast og ødelegge lyden. Så kom kassettspillere og store bånd ble erstattet av de små kassettene. Den som ikke satt med fingeren klar på opptaksknappen mens favoritt låten ble spilt på radio vet ikke hva jeg snakker om.

pixabay.com

CD-en ble popularisert en gang i slutten av 80-tallet og jeg husker fortsatt den nyhetssendingen der det ble fortalt at en ny måte å lagre store mengder med dokumenter på og spille av musikk på var oppfunnet. Jeg husker godt den blanke skiven som ble vist på TV den dagen. “Det er jo lenge til den kommer til butikkene”, tenkte jeg da. Hvor feil kan man ta?

Så kom Walkman og plutselig kunne man ta med seg musikken overalt. Etter en nylig flytting fant jeg min Panasonic (model no. RQ-P45) med 3D Equalizer i en av eskene. Den fungerer fortsatt. Så ble CD-en bærbar også. Problemet nå var at laseren reagerte på enhver støtt og det ble en del “hakk i plata” når man var ute og gikk.

Minidisc gjorde et lite entree men slo aldri helt an og ble fort erstattet av MP3 filer på iPod og iPodShuffle. Så ble det mulig å ha musikk på telefonen sin og resten er, som de sier, historie.

Digitaliseringen

Ettersom musikken ble lettere å distribuere, ble den også lettere å kopiere. Napster var en av de første P2P sidene der man kunne dele filer, altså musikk. Det kunne ta opp til en time eller to å laste ned én låt. Men om låten var ny og ekstremt populær så var man villig til å vente. Napster fikk fort problemer med rettigheter og ble saksøkt, kjøpt og lagt ned flere ganger.

Apple introduserte iTunes omtrent på samme tid og det finnes vel ikke ett menneske i dag som ikke vet hva iTunes er. Debundling av album på iTunes gjorde det mulig å velge ut kun de låter man ville kjøpe. Som bruker slapp man nå å betale for hele albumet. Dette gjorde det vanskelig for artister å tjene penger, det ble vanskeligere å bli stor i bransjen, å nå toppen og holde seg der. Forbrukere ble mer opptatt av enkelte låter og ikke var like interessert i artisten bak musikken lenger. Musikk har blitt devaluert ifølge denne artikkelen om Prince og de endringene digitalisering har ført til. Allerede i 2007 mente artisten at internet kommer til å ødelegge det for musikkbransjen.

YouTube har spilt en viktig rolle opp i alt dette. Plattformen ble i første omgang brukt til å promotere artister og ny musikk. Men snart ble det mulig å konvertere video om til mp3 filer og laste de ned helt gratis. Folk kjøper faktisk ikke musikk lenger, vi leier. Plater og CD selger ikke like godt (husker du når du kjøpte din siste CD?) og platebutikker legger ned en etter en. Norske Hysj Hysj, nederlandske Free Record Shop og britiske HMV. De enten la ned eller fulgte med i digitaliseringen og flyttet virksomheten over til en nettbutikk. Musikken blir enten lastet ned, konvertert eller streamet. Stadig flere selskaper vurderer videostreaming som en måte å overleve på.

 

Spotify vs. Apple Music

Spotify er et av streaming selskapene som lenge har vurdert å gå over til å dele video isteden for musikkfiler. Selskapet i seg selv er verdifullt, men økonomisk sett går det kontinuerlig dårligere. Spotify, med sine 90 millioner abonnenter, er desidert verdens største musikk streaming plattform! Til tross for dette klarer selskapet ikke å tjene penger. Enorme beløp går med på å smøre musikkbransjen sine hjul for å skaffe rettigheter til låtene som Spotify tilbyr. Også konkurrenten Tidal har lenge slitt med å betale regningene sine grunnet selskaper som Sony Music Entertainment og Universal Music Group skriver www.digitalmusicnews.com . Den digitale streaming nisje holder på å bli svært trang med et høyt konkurranse nivå. Google Play har nemlig nylig kommet på banen, og Amazon, samt SoundCloud har store planer for streaming i fremtiden.

pixabay.com

Midt opp i denne kampen har Apple Music tatt musikkbransjen med storm. Bare i løpet av 6 måneder har Apple fått like mange betalende abonnenter som Spotify har klart å få i løpet av 6 år.  Grunnen til at Apple Music har vært så suksessfulle er at de har kjøpt opp en allerede eksisterende Beats. Fordelen for selskapet lå i distribusjonen – Apple Music appen er nå en av de standard appene man får med ved kjøp av iPhone. Eneste Apple måtte endre på den allerede eksisterende streaming plattformen, var å fjerne transaksjonskostnader for kundene sine for å gjøre bruken friksjonsfri.

 

Konsekvensene

Digitalisering i musikkbransjen har ført til tøffere vilkår for mange artister. De tjener ikke tilstrekkelig lenger kun på musikk. Nå er det flere konserter, mer publisitet, flere forsider i diverse moteblader, flere reklamer og mer produkter, såkalte merchandise. Gamle artister reiser på turne, oppløste grupper samles igjen og det er nå viktigere enn noensinne å ikke bare være en artist men å skape et navn, et produkt, et merke som kan selges.

Denne utviklingen har både positive og negative aspekter ved seg syns jeg. På en side ligger all verdens musikk ved våre føtter. Tilgangen til musikk har blitt gjort så innmari lettvint. Vi behøver ikke å dra på en platebutikk lenger, vi trenger ikke å bruke tid på å fysisk gå gjennom plater vi vil høre på. Alle “mellomledd” har med andre ord blitt borte. Det er nå lettere og billigere for nye artister å lansere egne låter. Chance The Rapper, for eksempel er verdens første uavhengige artist til å slippe ut album uten involvering fra diverse plateselskaper.

På den andre siden har denne ekstreme tilgjengeligheten gjort det vanskeligere for de eksisterende artister å selge låter. Vi er så mette på tjenester at vi ofte ikke er villig til å betale for musikk og med flere konkurrenter på banen kommer prisene bare til å synke. Hva kommer til å skje med musikk industrien da?

 

 

 

2 thoughts on “DIGITALISERING AV MUSIKK INDUSTRIEN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *