DIGITAL FRAMTID

I går var jeg på vår første ordinære forelesning i Digital Markedsføring holdt av Arne Krokan. Det ble snakket en del om den digitale framtiden vår. Om overgangen fra den industrielle revolusjonen til den såkalte 4. digitale revolusjonen.

Nå til dags konsumerer vi mer og fortere enn før. Kravene til produktene vi kjøper blir dermed stadig større. Markedsførere søker etter nye måter å fange opp våre ønsker på og produsentene kjemper om å lage de mest ettertraktede produkter. Våre liv endrer seg og blir mer og mer digitalisert noe som fører til en endret adferd hos oss som konsumenter. Og som en slags sommerfugleffekt krever dette tilsvarende tiltak i næringslivet. Med lanseringen av Dnb finger ID app og Vipps for eksempel ble hver tredje medarbeider på de forskjellige Dnb filialer rundt om i Norge oppsagt. Konserndirektør for personmarkedet i Dnb, Trond Bentestuen kunne fortelle Aftenposten at grunnen til dette er fordi bankfilialene blir mindre besøkt i dag enn tidligere. Etterspørselen etter personlig service har rett og slett blitt mindre.

Nye oppfinnelser finner vei inn i våre hjem stadig fortere. Teknologien blir flyttet direkte fra ekspertfelt på hjemmebaner og verden blir kontinuerlig mer digitalisert og robotisert. Roboter akkurat som i filmer A.I.: Artificial Intelligence og I, Robot samt den totale overvåkningen og informasjonsdelingen fra Minority Report er nok nærmere enn vi tror.

I dette innlegget kommer jeg til å trekke fram diverse fakta vi gikk gjennom i timen med Arne Krokan, samt artikler jeg kom over på egen hånd og skrive rundt disse. Jeg kommer også til å debattere for og imot digitalisering og skrive ned mine egne tanker rundt dette.

 

Film vs. Virkelighet

Jeg har alltid vært fasinert av sci-fi filmer og deres innflytelse på forskere og deres oppfinnelser verden rundt. Legg merke til hvordan en oppfinnelse i en sci-fi film blir til virkelighet og baner sin vei inn i våre liv som for eksempel Star Wars sin R2D2. Noen ble inspirert og en hjemmerobot Alexa fra Amazon Echo ble til.

Tror du at selvkjørende biler som i I, Robot filmen er en uoppnåelig drøm? Tenk om igjen. En undersøkelse i England avslørte at halvparten av dagens bil eiere kommer til å ikke ville ha en bil i framtiden. Og at flere og flere kommer til å ville ha en selvkjørende bil skriver The Guardian. Tanken er at bilprodusentene skal selge de selvkjørende bilene sine til store selskaper som Google og Apple og vi som forbrukere skal leie der.

Strati var verdens første 3D printet bil som banet vei for andre bilprodusenter. Kjente klesmerker som Chanel har prøvd seg på 3D printet klær og Adidas har i slutten av 2016 startet salget av 3D printet joggesko. Mat kan bli laget ved hjelp av 3D printere om man har ingredienser tilgjengelig. Det blir bygget 3D printet hus og laget 3D printet bioniske ører, tenner og neser. Mulighetene er endeløse! Snart kan vi velge utseende vårt i en katalog på lik linje med Eddie Murphy i The Adventures of Pluto Nash.

Hvis en kroppsdel kan 3D printes, da kan vi kanskje lage et fullstendig anatomisk riktig menneske? Og hvorfor stoppe der? Med ”hjernen” til IBM sin Watson kan vi i framtiden skape roboter som er så ekte at robotene fra serien Westworld blir hverdags kost.

Westworld 3D printing

Som en sci-fi entusiast har jeg alltid vært interessert i framtidens oppfinnelser. Men som ei som studerer HR ser jeg på dette fra et litt annerledes perspektiv. Jeg tenker først og fremst på mennesker som disse oppfinnelsene kommer til å berøre. Hva slags endringer har framtiden å tilby: positive eller negative?

 

Negativt vs. Positivt

Spørsmålet er hva vil den digitale framtiden medføre? Vil det være en faire deal å bytte informasjonen om privatlivet ditt mot personlig service som er skreddersydd spesielt for deg innen de aller fleste felt? Er det greit for staten og markedsførere å ha absolutt all informasjon om deg, dine preferanser, din smak og dine ønsker? Er det for eksempel greit at mobilen din kommer til å pipe med et tilbud fra et tilfeldig tannlegekontor idet du går forbi det fordi tannlegen din har registrert et hull sist du var hos h*m? Hva slags innflytelse vil dette ha på livene våre? Hva vil den digitale framtiden bety for oss? Hva kommer du til å jobbe med? Sjansen er stor for at du ikke kommer til å jobbe med det du jobber med nå. NRK har publisert en liste med jobber som kommer til å forsvinne først. Disse inkluderer blant annet modeller, regnskapsførere, takstmenn, sjåfører, kassemedarbeidere, journalister og rengjøringspersonale. For eksempel kan roboten Banki erstatte 40 ansatte ifølge Aftenbladet. Robotene kommer altså ikke lenger til bare å utføre manuelt arbeid men også arbeid som krever tenkning.

Konsekvensene av dette kan føre til dannelse av en permanent underklasse. I artikkelen fra DNgründer frykter for eksempel Kristin Skogen for en “jobless growth”.

Men er alt virkelig så negativt?

Ifølge Rodney Brooks i hans TED presentasjon av roboten Baxter er framtiden lys. Roboter kommer til å gjøre livene våre enklere. Han bruker demografien som utgangspunktet. Ifølge statistikken kommer antall arbeidsdyktige menn over hele verden til å synke i framtiden mens antall pensjonister kommer til å stige. Dette betyr at antall arbeidsdyktige mennesker kommer til å være mye lavere enn i dag og antall personer blant annet innen eldreomsorgen vil derfor synke. Ifølge Brooks kommer vi til å trenge roboter til å ta hånd om de som trenger det. De vil hjelpe oss å eldes med verdighet i behold mener han.

Jeg tenker at de mest ensformige, manuelle jobbene og jobbene som i dag fortsatt krever personlig service som for eksempel klesbutikker kommer til å forsvinne først. De kommer til å bli utført av fabrikk roboter av typen Baxter. Og klær kommer man til å kjøpe helt og holdent på nettet via en personlig konto som tilpasser dine mål til det merket du kjøper. Man kommer til å satse mer på høyere utdannelse i framtiden sammenlignet med i dag. Fokuset kommer til å skifte til andre typer yrker fordi andre typer jobber kommer til å bli etterspurt og derfor dannet. Ja, endringene kommer, men riktige mennesker til riktige jobber kommer likevel alltid til å bli etterspurt.

Hva mener du?

9 thoughts on “DIGITAL FRAMTID

 1. Stine Skalleberg

  Veldig bra skrevet! Spesielt interessant at du trekker frem 3D-printing og trekker paralleller til filmbransjen.
  Jeg er enig med dine refleksjoner rundt den digitale utviklingen og synes det er bra at du også trekker frem positive aspekter. Robotene vil forenkle mye av arbeidshverdagen vår. Jeg er enig med deg at det fortsatt vil være etterspørsel etter riktige mennesker til riktige jobber. Menneskelig kunnskap er og blir fortsatt viktig i mange sammenhenger.

   
  Reply
 2. Stine Skalleberg

  Veldig bra skrevet! Spesielt interessant at du trekker frem 3D-printing og trekker paralleller til filmbransjen.
  Jeg er enig i dine refleksjoner rundt den digitale utviklingen og synes det er bra at du også trekker frem positive aspekter. Robotene vil forenkle mye av arbeidshverdagen vår. Jeg er enig med deg at det fortsatt vil være etterspørsel etter riktige mennesker til riktige jobber. Menneskelig kunnskap er og blir fortsatt viktig i mange sammenhenger.

  / Stine Skalleberg

   
  Reply
 3. Arne Krokan

  Her er hva jeg mener Anna:
  først vil jeg takke for refleksjonen med grunnlag i mandagens forelesning/input. Du har gått til kildene og lenket til materiale som utdyper noen av perspektivene jeg trakk frem. Jeg likte særlig godt Baxterfilmen du lenker til, den håper jeg mange kommer til å se, for den gir en virkelig god intro til den nye typen industrielle roboter, samt setter bruken av dem i et samfunnsperspektiv.
  Du skriver bra og jeg håper du fortsetter med å lage slike epistler resten av semesteret også.
  Lykke til fra
  -arne

   
  Reply
  1. Anna Edvardsen

   Tusen takk for tilbakemeldingen, Arne! Jeg setter stor pris på at du tok deg tid til å kommentere. Hyggelig også å se at noe av stoffet gjorde et særlig inntrykk. Håper jeg lever opp til forventningene i framtiden også 🙂

    
   Reply
 4. Katerina

  Flott innlegg med mye bra drøfting og aktuelle eksempler! Kan se meg enig i at robotene kan være til hjelp for oss mennesker, spesielt eldre mennesker =)

   
  Reply
  1. Anna Edvardsen

   Takk, Katerina! Godt at vi er enige om det 🙂 Framtiden ser spennende ut uansett hvordan man ser på det

    
   Reply
 5. Abella Hong

  Utrolig spennende å lese om en teknologisk fremtid fra en sci-fi entusiast! Jeg er faktisk enig med deg at mye av dagens teknologi var noe som ble vist på filmer for mange år siden, det er ganske kult.

  Det var en liten tankevekker det siste avsnittet du skrev i “negativt vs positivt”. Jeg liker at du belyser flere vinkler å se dette på. Teknologi er mer enn noensinne svært spennende å følge med på, særlig i vår tid.

  Alt i alt syns jeg du skriver ganske interessant, man merker at du interesserer deg for dette emnet.

  I tillegg setter jeg pris på at du gjør såpass mye research på forhånd og henviser til kilder om man ønsker å lese mer om temaet. Dette må du fortsette med!

  Et lite ønske jeg har, se gjerne på det som konstruktiv kritikk, er måten du utformer teksten din på. I og med at dette er et blogginnlegg så er det lurt å tenke på hvor lenge leseren klarer å holde oppmerksomheten gjennom hele innlegget – fra start til ende- man må holde leserens interesse oppe, gjerne utheve noen tekster i bold skrift, hiv inn et par sitater, men viktigst av alt er lengden av selve innlegget. Du deler teksten opp i gode avsnitt men lengdemessig er det fare for at interessen dabber av. Fremhev de setningene som inneholder de sterkeste budskapene, og ha andre setninger som evt “støttespillere” for å understøtte poenget ditt 🙂

  Keep up the good work!
  (Og takk for at du la igjen en kjempe bra kommentar på bloggen min!)

   
  Reply
  1. Anna Edvardsen

   Takk for en hyggelig tilbakemelding.
   Konstruktiv kritikk har jeg ingenting imot! Tvert imot, blir bare glad for gode råd om hvordan jeg kan gjøre ting bedre. Jeg er helt enig med deg, syns selv det blir for kjedelig å lese og tekstene blir så fryktelig laaaange! Jesp, altså! Jeg la veldig merke til hvordan du gjør det med dine tekster og jeg liker det kjempegodt! Det er nok en av grunnene til hvorfor du er så lett å lese 🙂 Håper jeg kan bli like god som deg en dag!

    
   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *